top of page
Valentina

Dacă ești prin Constanța merită să vizitezi și Enisala – cetatea medievală a Dobrogei

Actualizată în: 16 iun. 2023

Cetatea Enisala este singura cetate medievală a Dobrogei, cu o vechime de peste 700 de ani, situată la aproximativ 40 de kilometri de Tulcea și la doar 2 km de localitatea Enisala. Cetatea este construită pe dealul calcaros din apropierea lacurilor Razim și Babadag, iar denumirea ei provine din limba turcă: “Yeni-Sale”, care se traduce “sat nou” sau “așezare nouă”.


Drumul spre cetatea Enisala

Cum am ajuns la Cetatea Enisala

Ne-am decis să vizităm Cetatea Enisala pe la prânzul ultimei zile de vacanță în care soarele nu voia să se arate deloc pe plaja din Mamaia, iar noi nu voiam să ne lăsăm duși spre casă atât de devreme.

Am căutat repede obiective turistice în zonă, iar acesta a fost cel care ne-a convins, în ciuda “ocolului” pe care ar fi trebuit să îl facem. După o masă de prânz copioasă la o terasă din Mamaia, ne-am urcat în mașină și am urmat drumul șerpuit până la cetate (cam 100 de km de drum, destul de bun, prin Munții Dobrogei).

Odată ajunși acolo, am lăsat mașina în parcarea amenajată de la baza dealului pe care este situată cetatea și am luat-o la pas, urcând ușor, spre casa de bilete.

La momentul vizitei noastre am observat că programul de vizitare era de marți până duminică (deci dacă vă hotărâți să mergeți lunea ar fi bine să căutați programul, nu cumva să fie închis), iar prețul unui bilet era de 10 lei, cu 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari (noi nu ne-am încadrat în niciuna din categorii, dar cei 10 lei de căciulă au meritat din plin).


De ce să bați drumul până acolo?

Odată cumpărate biletele, am pornit la plimbare printre zidurile cetății și am fost surpinsă să constat că erau destui turiști înăuntru, poate și pentru că, dincolo de istoria ei, Cetatea Enisala îți oferă o priveliște senzațională asupra lacurilor Razim și Babadag.


Zidurile cetății Enisala

Nu o să vă spun prea multe despre cum a fost construită (cu scop militar) în secolul XIV, cel mai probabil de către negustorii genovezi ai vremii sau despre cum Mircea cel Bătrân a folosit-o o perioadă pentru apărarea Țării Românești, dar o să vă spun că merită sa vă rupeți câteva ore din vacanță ca să vizitați o bucată de istorie!



Și am plecat spre casă...

Pentru noi orele petrecute printre zidurile cetății au fost o experiență interesantă, așadar “îmi permit” să vă recomand să dați o fugă dacă sunteți prin zonă, fie că vremea nu e potrivită pentru plajă (cum a fost și cazul nostru), fie că v-ați planificat o vacanță mai lungă la mare și vreți să schimbați puțin peisajul. Aveți grijă totuși dacă alegeți să vizitați Cetatea Enisala într-o zi cu soare arzător să nu mergeți la ora prânzului, altfel plimbarea și peisajul frumos s-ar putea transforma într-o insolație nedorită!



84 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page